Terveyttä luonnosta jo 3 minuutissa

Luonnossa liikkumisella on tutkitusti monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Jo pelkästään luonnon katseleminen ikkunasta tai luontokuvien katselu rentouttaa, kohottaa mielialaa ja lisää keskittymiskykyä.

Fyysiset vaikutukset

Luonnossa liikkujan veranpaine, syke ja lihasjännitys alenevat. Samalla vastustuskykyä parantavien valkosolujen määrä veressä nousee ja stressihormoni kortisolin määrä vähenee. Stressiä voi lievittää sisätiloissakin ihan vain miettimällä lempipaikkaansa luonnossa.

Luonnon äänet, tuoksut ja maisemat lisäävät tarkkaavaisuutta ja terävöittävät aisteja. Linnut laulavat, puro solisee, tuuli humisee puiden latvoissa – luonnon ääniä kuunneltaessa kuulo kehittyy tunnistamaan ääniä laajemmalla skaalalla kuin jos samoja ääniä kuullaan digitaalisesti. Myös tasapaino kehittyy epätasaisessa maastossa kulkiessa. Metsän tuoksut antavat impulsseja hajuaistille ja saatamme muistaa kesäisen kukkakedon vuosien päästä haistaessamme jossain saman tuoksun. Tuntoaistia voi kehittää koskettamalla kallion karheaa pintaa tai pehmeää sammalta. Luonnossa on loputtomasti nähtävää, kuultavaa ja haistettavaa. Saatatpa päästä myös maistamaan mustikkaa, puolukkaa tai villivadelmaa.

Psyykkiset vaikutukset

Luonnon moninaiset yksityiskohdat, rauha ja hiljaisuus johdattavat huomion pois arkisista ajatuksista, jolloin ihminen nauttii hetkestä. Kielteiset tunteet ja levottomuus vähenevät ja isoilta vaikuttavat ongelmat voivat asettua oikeisiin mittasuhteisiinsa. Tutkimusten mukaan luonnossa vietetty aika myös auttaa ymmärtämään omia arvojamme ja mietteitämme sekä toipumaan nopeammin psyykkisistä kriiseistä.

Sosiaaliset vaikutukset

Luontokokemukset luovat yhteenkuuluvaisuuden tunnetta luontoon sekä muihin ihmisiin mikä lisää suvaitsevaisuutta ja avuliaisuutta. Luonnon voimaannuttava vaikutus lisää tyytyväisyyttä elämään.

 Infografiikka_terveysvaikutukset

Lähde: Sitran julkaisu ”Vihreää hyvinvointia”, Luonnon terveysvaikutukset-tutkielma 

Helposti luontoon auttaa sinua löytämään helppokulkuiset luontoliikuntakohteet pääkaupunkiseudulla. Palvelu saatavilla pian, pysy kuulolla Facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s